جرم ‌گیری دندان به ۱۰ روش‌ سنتی در خانه | هورآن

جرم ‌گیری دندان به روش‌های سنتی در خانه

جرم ‌گیری و رفع پلاک را می‌توانید در خانه و با استفاده از روش‌های سنتی انجام دهید. رفع جرم و پلاک در خانه با استفاده از مواد طبیعی، شما را از پرداخت هزینه‌های پزشکی خلاص می‌کند. در ادامه چند روش خانگی برای از بین بردن جرم را بخوانید. در ادامه این مقاله از بخش سلامت و زیبایی همراه ما باشید.

جرم ‌گیری دندان به روش‌های سنتی در خانه


جرم ‌گیری دندان چیست و چطور تشکیل می‌شود؟

جرم در حقیقت جرم تجمع محکم و سخت شده پلاک‌های میکروبی است که به دندان‌ها چسبیده‌اند و با مسواک زدن نیز تمیز نمی‌شوند. پلاک میکروبی نه تنها باعث پوسیدگی دندان می‌شود، بلکه فعالیت میکروب‌های موجود در آن باعث آسیب به لثه و ایجاد التهاب در ناحیه لثه (ژنژیویت) نیز خواهد شد. اگر شخصی خوب مسواک نزند، پلاک‌های میکروبی کاملاً حذف نمی‌شوند و به تدریج بر ضخامت آن‌ها افزوده می‌شود، پلاک‌های میکروبی ضخیم شده، تحت تأثیر کلسیم بزاقی می‌توانند به مواد معدنی موجود اتصال شیمیایی پیدا کنند. این فرایند منجر به تشکیل جرم می‌شود.


تفاوت بین پلاک و جرم:

اصطلاحات پلاک و جرم اغلب به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما دقیقاً یکسان نیستند. در ادامه درباره تفاوت پلاک و جرم بیشتر توضیح داده‌ایم.

پلاک چیست؟

پلاک ماده‌ی چسبناک، بدون رنگ و نرمی است که در اطراف خط لثه جمع می‌شود. پلاک غشایی از باکتری است که از ذرات غذا و بزاق ساخته شده و هر روز بر روی دندان‌ها جمع می‌شود. پلاک سبب آسیب  لثه‌ها می‌گردد، زیرا می‌تواند موجب کرم خوردگی، بیماری لثه و التهاب لثه شود و در صورتی که هر روز از بین نرود می‌تواند سخت‌تر شده و تبدیل به جرم شود.

جرم گیری دندان

بیشتر بخوانید: گیاهی که بیماریهایتان را یکجا درمان می کند

اگر پلاک دندان از بین نرود می‌تواند منجر به مشکلات جدی و دردناک شود:


پوسیدگی:

زمانی که پلاک با قند در دهان ترکیب می‌شود (ناشی از غذا یا نوشیدنی)، موجب تولید اسید می‌شود. این اسید سبب پوسیدگی یا ایجاد حفره می‌گردد.


جرم: 

پلاک با گذشت زمان (پس از چند روز) سخت و آهکی شده و موجب تولید جرم می‌شود.


التهاب لثه: 

زمانی که پلاک در خط لثه ایجاد شود موجب التهاب لثه می‌گردد.

خوشبختانه، پلاک به راحتی با مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و شست‌شوی روزانه قابل برطرف شدن است. پلاک در هشت ساعت شکل می‌گیرد، بنابراین حتماً قبل از خوابیدن نیز مسواک بزنید.


جرم چیست؟

جرم به رنگ زرد یا قهوه‌ای مایل به زرد است و به صورت سخت، متخلل و شکننده می‌باشد. جرم می‌تواند ظاهر بسیار ناخوشایندی داشته باشد و در امتداد خط لثه شکل بگیرد. جرم از پلاک سخت شده‌ای تشکیل شده که از بین نرفته است. دلیل سختی آن این است که از رسوبات معدنی موجود در بزاق، حاصل شده است.

بشتر ببینید
8 روش طبیعی و سالم برای از بین بردن سلولیت

اگر جرم از بین نرود، به رشد و آهکی شدن خود ادامه می‌دهد و می‌تواند مشکلات زیر را ایجاد کند:

  • پوسیدگی
  • بیماری لثه
  • افتادن

جرم ‌گیری دندان به روش‌های سنتی در خانه


۹ روش جرم ‌گیری

رفع جرم که یک ماده نرم و چسبنده است و حاوی میلیون‌ها باکتری، کار ساده‌ای نیست و در طولانی مدت باعث پوسیدگی و بیمار‌یهای لثه می‌شود. در ادامه چند روش خانگی برای از بین بردن جرم را توضیح داده‌ایم که با استفاده از آن‌ها می‌توانید به راحتی در منزل از دندان‌های خود مراقبت کرده و از آسیب دیدن دندان‌ها و یا ایجاد جرم‌های سنگین بر روی دندان‌های خود جلوگیری کنید.


۱. جوش شیرین و نمک

جوش شیرین یک ماده قدرتمند است که خاصیت ضد باکتریایی دارد و در سفید شدن دندان‌ها نقش موثری ایفا می‌کند. ۱ قاشق غذاخوری جوش شیرین را با یک قاشق نمک مخلوط کنید و این مخلوط را روی مسواک خود بریزید. همچنین می‌توانید مخلوط نمک و جوش شیرین را روی خمیر دندان خود بریزید. توجه داشته باشید که بیش از یک بار در هفته از جوش شیرین برای دندان‌ها استفاده نکنید، چرا که این امر می‌تواند منجر به آسیب مینا شود.


۲. پوست پرتقال موثر در جرم ‌گیری

آیا تا به حال فکر کرده اید که با بقایای پوست پرتقال چه کار‌هایی می‌توانید انجام دهید؟ مرکبات به طور کلی برای از بین بردن پلاک دندان بسیار مناسب هستند، چرا که خاصیت اسیدی دارند. شما می‌توانید به مدت ۲ الی ۳ دقیقه پوست پرتقال را روی دندان خود قرار دهید. همچنین می‌توانید از آن خمیری به دست آورید و آن را روی دندان هایتان قرار دهید. پس از گذشت ۲ الی ۳ دقیقه دهان خود را با آب ولرم بشویید. چندین بار در هفته این عمل را تکرار کنید.


۳. آب لیمو برای جرم ‌گیری دندان

برای به دست آوردن نتیجه بهتر می‌توانید به جای پرتقال از آب لیمو استفاده کنید. اسید‌های لیمو نه تنها پلاک را در خود حل می‌کنند، بلکه موجب سفید شدن دندان‌ها نیز می‌شوند. مسواک خود را در آب لیمو تازه فرو کنید و آن را به آرامی روی دندان هایتان بمالید. به مدت یک دقیقه صبر کنید. توجه داشته باشید که لیمو یک ماده‌ای بسیار قوی است و می‌تواند باعث فرسایش دندان‌ها شود، به همین دلیل با دقت از آن استفاده کنید.


۴. دانه کنجد مفید برای از بین بردن جرم

دانه‌های کنجد از جهات مختلف بی نظیر هستند، از آن‌ها برای چاشنی سالاد یا حتی از بین بردن جرم می‌توانید استفاده کنید. دانه‌های کنجد به عنوان یک اسکراب طبیعی عمل کرده و همزمان دندان‌ها را صاف و تمیز می‌کنند. یک قاشق غذاخوری کامل دانه‌های کنجد را داخل دهان ریخته و به خوبی آن را بجویید. باید بتوانید در دهان خود از دانه‌های کنجد یک خمیر درست کنید و توجه داشته باشید که در فرآیند جویدن بلعیده نشود. حال دندان هایتان را با خمیر و یک مسواک خشک تمیز کنید. این عمل را دو بار در هفته انجام دهید.

بشتر ببینید
اختلالات تغذیه ای در دوران کرونا

۵. پراکسید هیدروژن و دهان‌شویه

پراکسید هیدروژن و دهانشویه هر دو خواص ضد میکروبی دارند. ۱ قاشق غذاخوری دهانشویه را با ۳ قاشق محلول پراکسید هیدروژن ۳ درصد مخلوط کنید. چند دقیقه این ترکیب را در دهان خود غر غره نموده و سپس با آب٬ دهان خود را تمیز کنید.


۶. از بین بردن جرم با روغن نارگیل

روغن نارگیل یکی دیگر از موادی است که تقریباً در تمامی خانه‌ها وجود دارد. روغن تراپی روشی است که امروزه افراد زیادی از آن استفاده می‌کنند. لازم به ذکر است که روغن کثیفی دهان را جذب می‌کند و همچنین در برابر میکروارگانیسم‌های ساکن آن اثر ضد باکتریایی دارد. یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در دهان خود بگردانید. سپس آن را بیرون بریزید و دهانتان را با آب گرم به خوبی بشویید.


۷. توت فرنگی و گوجه فرنگی مفید برای از بین بردن جرم

گوجه فرنگی و توت فرنگی هر دو سرشار از ویتامین C هستند. هر کدام را که مایل باشید می‌توانید خرد کرده و از آن یک خمیر تهیه نموده و آن را روی دندان هایتان بمالید. ۵ دقیقه صبر کنید و سپس آبکشی نمایید.


۸. آلوئه ورا و گلیسیرین برای جرم ‌گیری

به اندازه ۱ قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورا، ۴ قاشق غذاخوری گلیسیرین گیاهی، ۱۰ قطره روغن اسانس لیمو و ۴ قاشق غذاخوری جوش شیرین را در ۱ فنجان آب مخلوط کنید. به قدری این مخلوط را هم بزنید تا حالت خمیری به دست آید. روزانه یک بار دندان‌های خود را با این مخلوط مسواک بزنید تا جرم هایتان کاهش یابد. پس از آن که جرم‌ها از بین رفتند، بهتر است هر ۳ الی ۴ روز یک بار این کار را تکرار کنید.


۹. جرم ‌گیری با میخک

این ادویه از دیرباز به عنوان داروی ضد درد برای درد مورد استفاده قرار می‌گرفت. همچنین میخک با میکروب‌های دهان مبارزه می‌کند. میخک‌ها را خرد کرده، کمی روغن زیتون به آن اضافه نمایید و مخلوط را روی قسمت‌هایی که جرم تشکیل شده است، قرار دهید. ایده دیگر این است که به طور منظم میخک‌ها را بجویید تا بوی بد دهانتان کاهش یابد و باکتری‌ها از بین بروند. میخک را می‌توانید همچون آدامس بجوید.

بیشتر بخوانید: تا می توانید سیر بخورید


سایر روش‌های جرم گیری

مطمئن‌ترین روش برای جلوگیری از تبدیل پلاک به جرم و دفع کردن اثرات بیماری لثه، رعایت بهداشت منظم و موثر دهان  است.

  • دندان‌های خود را دو بار در روز مسواک بزنید، ترجیحاً پس از خوردن غدا
  • مسواک زدن را به محض ظاهر شدن اولین دندان کودک شروع کنید. تا رسیدن کودک به سن شش سالگی بر مسواک زدن وی نظارت کنید.
  • هر روز از نخ دندان استفاده کنید.
  • مسواک خود را هر سه تا چهار ماه تعویض کنید.
  • دو بار در سال جهت معاینه و تمیز کردن  به دندانپزشک مراجعه کنید.

جلوگیری از ایجاد جرم و پلاک

نکات مهم برای جلوگیری و رفع جرم و پلاک عبارتند از:

  • رعایت بهداشت روزانه دهان و دندان ضروری است.
  • بعد از هر وعده غذایی حداقل دو دقیقه دندان‌ها را مسواک بزنید و ترجیحاً از خمیر دندان‌های طبیعی استفاده کنید، زیرا خمیر دندان‌های تجاری بیشتر به سلامتی آسیب می‌زند.
  • هر شب قبل ازخواب باقیمانده غذا‌ها را با نخ دندان خارج کنید.
  • برای دهان شویه از دمکرده نعنا و آویشن استفاده کنید.
  • اگر به پزشک مراجعه کنید به شما می‌گویند که خیلی جرم‌گیری نکنید تا مینا آسیب نبیند.
  • از مصرف دخانیات اجتناب کنید، چون باعث تولید جرم در خطوط لثه می‌شود.
  • غذا‌های شیرین و حاوی نشاسته موجب رشد باکتری‌ها در دهان می‌شود، پس مصرف تنقلات را کاهش بدهید.
  • بعد از مصرف وعده‌های غذایی به میزان کافی آب بنوشید تا ذرات غذا از میان دندان‌ها خارج شوند.
  • مصرف میوه‌هایی مانند سیب و خربزه بعد از صرف غذا به پاکسازی کمک می‌کند.
  • مصرف میوه‌های حاوی ویتامین C به سلامت عمومی بدن و در نتیجه سلامت کمک می‌کند.

سخن پایانی

جرم علاوه بر سلامتی، زیبایی ظاهرتان را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. پس مسواک بزنید، نخ را فراموش نکنید و بهداشت دهان و دندان را کاملاً رعایت کنید. در صورتی که دندان‌های شما حساس شده یا واکنش شدید از خود نشان می‌دهد، حتماً با پزشک مشورت کنید.

بشتر ببینید
با 6 نوع چای آسم را تسکین دهید

مطالب مرتبط:

در انتها امیدواریم که از مطلب « جرمگیری » خوشتان آمده باشد و نکات خوبی را از آن آموخته باشید. برای مشاهده‌ی سایر مطالب می‌توانید به سامانه جامع سلامت و بهداشت هوران مراجعه کنید.

 

 


۸ , شهریور ۱۳۹۹
یکدوسهچهارپنج
Loading...
در حال حاضر شما در وب سایت عضو نیستید