پاگوفاژی – ۷ نکته درباره علائم، عوارض احتمالی و درمان
نشانه اصلی پاگوفاژی، مصرف اجباری و ولع زیاد برای خوردن یخ است. تاکنون مشخص نشده که چه چیزی باعث به وجود آمدن این عارضه می شود، اما محققان احتمال می دهند که کمبود مواد مغذی بدن، یکی از عوامل به وجود آورنده آن است. درمان کمبود مواد مغذی، می تواند به کمتر کردن علائم پاگافاژی کمک کند.
این اختلال جزو اختلالات سندروم پیکا است. این سندروم، نوعی اختلال در غذا خوردن است که هنوز علت بروز آن مشخص نشده. افرادی که به این سندروم دچارند، به طور مرتب، مواد غیر غذایی مانند گچ، خاک و … می خورند. در افراد مبتلا به این بیماری، این مواد غیر خوراکی وسوسه کننده، یخ است.
در این مقاله، می خواهیم شما را با علائم، عوارض جانبی، خطرات و راه های درمان پاگوفاژی آشنا کنیم. با ما همراه باشید…
علائم پاگوفاژی
ویژگی اصلی
ویژگی اصلی پاگوفاژی، داشتن اشتیاق زیاد برای خوردن یخ است. افرادی که به این عارضه دچارند، ترجیح می دهند به جای غذا، نوشیدنی های یخ زده یا مکعب های کوچک یخ بخورند. ممکن است با گذشت زمان، این علائم بدتر شود و از روزی چند قطعه یخ، به روزی ۲۰ تا ۳۰ قطعه برسد.
در بعضی موارد، پاگافاژی می تواند باعث کمبود آهن و کلسیم بدن شود و فرد را با بیماری ها و مشکلات زیادی درگیر کند. برخی از علائم این عارضه عبارتند از:
- خستگی و بی حالی؛
- پوست رنگ پریده؛
- شکننده شدن ناخن ها؛
- تورم زبان؛
- بروز درد در قفسه سینه؛
- مشکل در تمرکز کردن؛
- سرگیجه؛
- ضعف؛
- سردرد؛
- سرد شدن دست و پا؛
- بی حسی اندام های بدن (مخصوصا دست و پا)؛
- گرفتگی عضلات؛
- اضطراب.
علت بروز پاگوفاژی
علت به وجود آمدن پاگوفاژی دقیقا مشخص نیست اما محققان حدس می زنند عوامل زیر، در بروز آن نقش دارند:
کمبود مواد مغذی بدن
یکی از دلایل احتمالی بروز پاگوفاژی، کم خونی ناشی از فقر آهن است. اکثر افرادی که به این عارضه مبتلا هستند، به کمخونی دچارند و بدنشان، به اندازه کافی آهن دریافت نمی کند.
در یک تحقیق، بر روی ۸۱ نفر مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن، مطالعاتی انجام گرفت و از آن ها درباره عادت های غذایی شان، سوالاتی پرسیده شد. در پایان، معلوم شد که ۱۶٪ از افراد این گروه، به پاگوفاژی مبتلا هستند. کمبود مواد مغذی دیگر، مانند کلیسم نیز، می تواند باعث ابتلا به پاگوفاژی، یا شکل های دیگر سندروم پیکا شود.
این یافته ها نشان داد که کمبود مواد مغذی بدن، بر روی اشتیاق و هوس خوردن مواد و خوراکی های مختلف تاثیر می گذارد. به عبارتی دیگر، بدن به دنبال موادی می گردد که با استفاده از آن ها، خودش را تغذیه کند.
با این حال، از آنجایی که یخ مواد مغذی بسیار کمی دارد، مشخص نیست که آیا بدن افرادی که به پاگوفاژی دچارند، به دنبال مواد مغذی است یا خیر.
یکی از دلایل احتمالی می تواند این باشد که کمبود یخ، تورم زبان ناشی از کمبود آهن را کمتر می کند و بدن افرادی که مبتلا به پاگوفاژی هستند، برای درمان تورم، به طور ناخودآگاه، میل به خوردن یخ پیدا می کند.
اختلال در غذا خوردن
یخ کالری ندارد. بنابراین برخی از افرادی که به اختلال در غذا خوردن دچارند، برای رفع گرسنگی و کاهش مصرف کالری روزانه شان، یخ می خورند. این احتمال وجود دارد که با گذشت زمان، این عادت به اجبار تبدیل شود و حالت اعتیاد گونه به خود بگیرد.
بیماری ها و مشکلات روانی
برخی افراد، پس از روبرو شدن با عوامل استرس زا در زندگی، به این بیماری دچار می شوند. مصرف داروهای ضد افسردگی، به درمان این بیماران کمک می کند. در نتیجه، می توان این طور نتیجه گرفت که یکی از عوامل ابتلا به این اختلال، داشتن اضطراب و استرس زیاد است.
عوامل دیگر
برخی از محققان بر این باورند که پاگافاژی، به دلیل ابتلا به عفونت های باکتریایی یا اختلالات ژنتیکی به وجود می آید. اثبات این نظریه، به آزمایشات و تحقیقات بیشتری نیاز دارد. از آنجایی که این بیماری بسیار نادر است، مطالعات کمی درباره آن صورت گرفته است.
عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به پاگوفاژی
به جز مواردی که در بالا معرفی کردیم، عوامل دیگری هم هستند که می توانند احتمال ابتلا را افزایش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- نارضایتی از بدن؛
- اختلالات مربوط به اضطراب؛
- افسردگی؛
- تجربه سو استفاده قرار گرفتن یا ضربه خوردن در گذشته؛
- داشتن سابقه خانوادگی اختلالات غذا خوردن، به ویژه سندروم پیکا؛
- عزت نفس پایین؛
- بارداری؛
- سابقه داشتن رژیم های غذایی سفت و سخت یا هوس های خوراکی غیر معمول.
درمان پاگوفاژی
زمانی که پزشک علت یا علت های احتمالی بروز پاگوفاژی را پیدا کند، با توجه به آن، روش درمانی را انتخاب می کند. اگر علت ابتلا به پاگوفاژی، کم خونی ناشی از فقر آهن باشد، درمان شامل مصرف مکمل های آهن است. با افزایش سطح آهن بدن، علائم پاگوفاژی باید از بین بروند.
این احتمال وجود دارد که مصرف مواد مغذی دیگر نیز، به درمان پاگوفاژی کمک کند. به عنوان مثال، مصرف مکمل های کلسیم، کمبودهای کربنات کلسیم یا فسفات کلسیم را جبران می کند.
علاوه براین، تغییر در رژیم غذایی هم به رفع این کمبودها کمک می کند. خوردن سبزیجات با برگ سبز یا گوشت قرمز، به بالا رفتن آهن بدن کمک می کند. همچنین، لبنیات و حبوبات منابع غذایی خوبی برای کلسیم هستند.
رفتار درمانی یکی دیگر از راه های درمان پاگوفاژی است. اگر به دلیل مشکلات روحی – روانی به پاگوفاژی مبتلا شده اید، با کمک گرفتن از یک روانپزشک ماهر، می توانید خیلی راحت ولع خوردن یخ را از بین ببرید.
عوارض احتمالی پاگوفاژی
بزرگترین خطر پاگوفاژی، این است که کمبود مواد مغذی بدن را تشدید می کند. یخ منبع تغذیه خوبی نیست و نباید به جای غذا مصرف شود. به همین دلیل، پاگوفاژی می تواند برای سلامت جسمی بیماران خطرناک باشد.
اگر این عارضه درمان نشود، با توجه به کمبود مواد مغذی، فرد دچار بیماری های زیادی خواهد شد. به عنوان مثال، کم خونی ناشی از فقر آهن، می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- افسردگی؛
- مشکلات قلبی؛
- ابتلا به عفونت ها؛
- بروز مشکل رشد در کودکان؛
- دچار شدن به عوارض بارداری، مانند زایمان زودرس.
شرایط مشابه پاگوفاژی
پاگافاژی نوعی سندروم پیکا است که یک نوع اختلال در غذا خوردن است. سایر اختلالات غذایی عبارتند از:
- بی اشتهایی عصبی؛
- پرخوری عصبی؛
- اختلال پرخوری؛
- اختلال مربوط به اجتناب از خوردن غذاها یا نوشیدنی های آبکی (ترس از خفه شدن بر اثر پریدن مایعات در گلو)؛
- اختلال نشخوار کردن.
نتیجه گیری
پاگوفاژی نوعی سندروم پیکا است که بیمار را مجبور می کند نسبت به خوردن یخ، اشتیاق و ولع زیادی داشته باشد.
پاگوفاژی می تواند به علت کمبود مواد مغذی (کم خونی ناشی از فقر آهن) و یا عوامل دیگری به وجود بیاید، هرچند علت دقیق بروز این عارضه تاکنون مشخص نشده. عوامل دیگری مانند ژنتیک، ابتلا به عفونت یا مشکلات روانی نیز می توانند در بروز این عارضه نقش داشته باشند.
درمان پاگوفاژی به علت اصلی آن بستگی دارد. ممکن است پزشک بخواهد رفتار درمانی را امتحان کنید یا در رژیم غذاییتان تغییراتی اعمال کنید.
برای جلوگیری از مشکلاتی که ممکن است دامن گیرتان شود، بهتر است به دنبال درمان و کمتر کردن علائم این بیماری باشید. شاید سخت به نظر برسد اما شدنی است!
امیدواریم با خواندن این مقاله، به طور کامل با پاگوفاژی آشنا شده باشید.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pagophagia#summary
در انتها امیدواریم که از مطلب «پاگوفاژی» خوشتان آمده باشد و نکات خوبی را از آن آموخته باشید. برای مشاهدهی سایر مطالب میتوانید به سامانه جامع سلامت و بهداشت هوران مراجعه کنید.
۱۴ , مهر ۱۳۹۹