با ۳ نوع تزریق به صورت آشنا شوید
برای برطرف کردن خط اخم، خنده، چروکها و برجسته کردن لبها و گونهها راههای مختلفی وجود دارد که در میان آنها تزریق ژل، چربی و بوتاکس طرفداران بیشتری دارد، اما از بین این ۳ تزریق به صورت کدام بهتر است؟ مزایا و معایب هرکدام نسبت به دیگری چیست؟ چرا گاهی اوقات احساس میکنیم صورت افراد بعد از تزریق حالت مصنوعی پیدا کرده و عضلات آن دیگر نمیتواند حرکات سابق خود را داشته باشد؟
تزریق ژل
پرعارضهترین ژل موجود!
ژلها انواع مختلفی دارند. ژلهای معتبر و کوتاه مدت (۶ تا ۹ ماهه) معمولا عوارضی ندارند. اما ژلهای میان مدت (۲ تا ۵ ساله) ممکن است بهندرت عوارضی داشته باشند با این حال عوارض خطرناکی ندارند. نوعی ژل دائمی به نام «ژل پاژ» در قدیم استفاده میشد. این ژل عوارض بسیار زیادی دارد و هنوز هم افرادی که در گذشته ژل پاژ تزریق کردهاند درگیر عوارض آن هستند؛ چه آن را تخلیه کرده یا نکرده باشند. مولکولهای این ژل برای مدتی طولانی در بدن باقی میمانند و ممکن است در آینده باعث عوارض جدیدی در قسمتهای دیگر بدن شوند.
درحال حاضر فقط ژلهای هیالورونیک اسید و برخی ژلهای دیگر در بازار موجود است و دیگر از ژلپاژ برای تزریق به صورت استفاده نمیشود. البته مارکژل، کشور سازنده و داشتن تاییدیههای پزشکی ازاهمیت بالایی برخوردار است.
تزریق چربی
باید در اتاق عمل تزریق شود
در بین مواد پرکننده یا فیلر، چربی بهترین آنهاست. تزریق چربی بیخطر است و عوارض مهمی ندارد. تنها ممکن است بهندرت عدم تقارن و نیاز به ترمیم وجود داشته باشد که اینها در واقع عارضه به حساب نمیآیند و قابلاصلاح هستند. برای این کار چربی از بدن خود فرد گرفته میشود و روش آمادهسازی چربی یعنی خارجکردن و شستوشوی چربی باید درست انجام شود تا نتیجه دلخواه از تزریق به صورت به دست آید.
برخی اوقات افراد بعد از تزریق چربی نتیجهای نمیگیرند. درواقع اگر فرایند آمادهسازی چربی درست انجام نشود سلولهای چربی میمیرند و از بین میروند، در نتیجه بعد از تزریق به صورت تفاوتی ایجاد نمیشود. معمولا کسانی که به صورت سرپایی و در مطب تزریق چربی انجام میدهند با چنین مسئلهای روبهرو میشوند. این کار بهتر است در اتاق عمل انجام شود و لازم است امکانات بیحسی کاملا فراهم باشد تا بتوان از بیمار چربی لازم را گرفت.
همچنین باید دستگاههای مجهزی وجود داشته باشد تا به وسیله آنها چربی آمادهسازی و بعد تزریق به صورت انجام شود.
تزریق بوتاکس
عوارض گذراست
بوتاکس برخلاف چربی و ژل خاصیت پرکنندگی ندارد و چین و چروکها را از طریق فلج کردن عضلات از بین میبرد. اگر برای تزریق بوتاکس به صورت مارک معتبری استفاده شود عوارض مهم و خطرناکی ندارد، با این حال به ندرت عوارض گذرا دیده میشود، برای مثال ممکن است عدم تقارن ابروها یا افتادگی پلکها به صورت گذرا پس از تزریق به صورت ایجاد شود، اما اگر از بوتاکسهای چینی و غیر معتبر استفاده نشود و پزشک مهارت کافی داشته باشد احتمال این عوارض بسیار کم میشود. بوتاکسهای چینی ممکن است دارای ناخالصی باشند و باعث حساسیت پس از تزریق به صورت شوند.
کدام را برای تزریق به صورت انتخاب کنیم؟
برای برطرف کردن خط اخم در درجه اول باید از بوتاکس استفاده کرد، اما اگر این خط پیشرفته باشد و با بوتاکس کامل از بین نرود میتوان از یک فیلر نیز استفاده کرد، یعنی اول بوتاکس زده میشود و بعد از حدود ۱۰ روز با کامل شدن اثر بوتاکس مشخص میشود که آیا نیاز به فیلر وجود دارد یا خیر. این حالت معمولا در افرادی اتفاق میافتد که خط اخمشان عمیق است و برای رفع آن دیر اقدام میکنند.
در مورد بقیه چروکها مانند خط خنده نیز اگر بیمار میخواهد یک کار سرپایی ساده با حداقل دستکاری و ورم انجام دهد توصیه میشود ژل تزریق کند. اما اگر آمدن به اتاق عمل و دوران طولانی ورم برایش قابل قبول است مسلما تزریق چربی توصیه میشود، زیرا چربی امنیت بیشتری دارد.
این ورمها و کبودیها طبیعی است
هر نوع دستکاری در بدن انسان باعث ایجاد ورم و کبودی میشود و این امر کاملا طبیعی است. درمورد بوتاکس که سوزنهای بسیار کوچکی دارد ورم و کبودی بسیار ناچیز است و در عرض چند ساعت و حداکثر یک تا ۲ روز از بین میرود. در مورد تزریق ژل، ورم و کبودی مقداری بیشتر است و در عرض ۴ تا ۵ روز از بین میرود.
ورم حاصل از تزریق چربی خیلی بیشتر است و حداقل یک ماه باقی میماند البته این موضوع یک عارضه حساب نمیشود. پزشک باید قبل از تزریق به صورت درمورد میزان ورم به بیمار توضیح دهد تا آمادگی کامل داشته باشد. در مورد کبودی نیز اگر پزشک ملاحظات لازم را رعایت کند میتواند کبودی را به حداقل برساند. با این حال کبودی چیز عجیبی نیست و نمیتوان پزشک را مقصر دانست. هیچگاه نمیتوان قول صد درصد داد که اصلا کبودی ایجاد نخواهد شد.
برای آنکه دچار عوارض وحشتناک نشوید
قبل از انجام هرگونه جراحی زیبایی باید در انتخاب روش مناسب برای هر بیمار دقت کرد. به عبارت دیگر تمام روشها برای تمام افراد مناسب نیستند.
مصنوعی شدن و بیحرکت شدن صورت ناشی از انتخاب نادرست بیمار است. برای مثال اگر پوست افتادگی داشته باشد و آن افتادگی باعث ایجاد چین عمیق بین گونه و لب شده باشد، تزریق چربی یا ژلهای قابل جذب در آن ناحیه وزن پوست را زیاد کرده و افتادگی را تشدید میکند (استفاده از ژلهای دائمی به هیچ وجه توصیه نمیشود)؛ بنابراین با انجام تزریق به صورت، قسمت وسط صورت حالتی پف آلود به خود میگیرد.
به چنین افرادی «Buffalo Face» میگویند، یعنی چهره شبیه بوفالو! تزریق چربی به صورت باید به عنوان یک درمان کمکی در خلال لیفت یا بالا کشیدن صورت انجام شود، همچنین در افراد جوانی که افتادگی پوست ندارند، اما چین عمیق دارند یا در افرادی که ۲ طرف صورتشان به علت ضربه، مشکلات مادرزادی، جـراحیهای قبلی یا زخمهای قدیمی، عدم تقارن واضحی دارند، میتوانند از تزریق چربی یا ژل بهره ببرند، بنابراین انتخاب صحیح بیماران شرط اول برای تحقق نتیجه مناسب در جراحی زیبایی است.
علاوه براین هر نوع درمان یا جراحی باید حتما توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود. متاسفانه در ایران نظارت کافی در این مورد انجام نمیگیرد و هر روز شاهد انجام عملهای جراحی غیرعلمی و نامناسب با عوارض وحشتناک و غیر قابل جبران هستیم. به هرحال اگر در تزریق به صورت از ژلهای موقت استفاده شود و در حین تزریق تخریب بافتی صورت نگرفته باشد و از سوزنهایی که باعث آسیب عروق و اعصاب میشوند استفاده نشده باشد، صورت پس از مدتی دوباره به حالت اولیه خود بازمیگردد.
تزریق به صورت در محل اشتباه این عوارض را به وجود میآورد:
اگر بوتاکس در محل صحیح اعمال نشود میتواند باعث عوارض مختلفی از جمله افتادگی پلکها، دوبینی چشمها و… شود. برای مثال اگر در عضلات بالابرنده پلک تزریق شود باعث ایجاد افتادگی پلک خواهد شد و اگر به اشتباه در داخل عضلات جمعکننده پلک تزریق شود فرد قدرت بستن چشمهایش را از دست خواهد داد و چشمها به طور موقت باز میمانند. البته این عوارض معمولا موقتی هستند و بعد از مدتی رفع میشوند.
برای مثال اگر فعالیت عضلات در یک طرف صورت بیش از حد باشد میتوان با استفاده صحیح و دقیق از بوتاکس فعالیت آن را کاهش داد و تقارن بهتری در صورت ایجاد کرد. در کل استفاده از بوتاکس برای تمام مشکلات به خصوص در قسمت تحتانی صورت معمولا نتیجه مثبتی در پی نخواهد داشت و ممکن است عارضه ایجاد کند.
همهی چینها را صاف نمیکند
بوتاکس باید در محل صحیح و تنها برای مشکلاتی که قابل درمان هستند تزریق شود. استفاده از آن برای هر نوع ناهنجاریای غیرعاقلانه و غیرعلمی است. همانطور که میدانید بوتاکس باعث فلج شدن عضلات میشود بنابراین ورود آن در قسمتهایی از صورت که درآن آثار پیری یا چین عمیق ایجاد شده است مشکل را تشدید خواهد کرد.
اما برای مثال اگر فعالیت عضلات در یک طرف صورت بیش از حد باشد میتوان با استفاده صحیح و دقیق از بوتاکس فعالیت آن را کاهش داد و تقارن بهتری در صورت ایجاد کرد. در کل استفاده از بوتاکس برای تمام مشکلات به خصوص در قسمت تحتانی صورت معمولا نتیجه مثبتی در پی نخواهد داشت و ممکن است عارضه ایجاد کند.
اگر قرمزیها و تورمها کم نشوند…
اولین علامت عفونت بعد از تزریق به صورت قرمزی و تورم پیش رونده و بالا رفتن دما در ناحیه تزریق است. گاهی اوقات تورم آنقدر پیشرفت میکند که باعث ایجاد آبسه میشود. در این صورت درمان اورژانس لازم خواهد شد. اگر عفونت به موقع تشخیص داده شود میتوان با تجویز آنتیبیوتیک مناسب به میزان زیادی از پیشرفت و عوارض بعدی آن جلوگیری کرد.
این لبها ناسازگارند!
بعد از تزریق ژلهای موقت در لب بلافاصله یا تا چند روز بعد درجاتی از تورم ایجاد خواهد شد که این تورمها در عرض ۲ تا ۳ روز به تدریج کم میشوند. اگر بعد از چند روز تورم افزایش پیدا کند نشاندهنده عفونت یا عدم سازگاری نسجی و حساسیت بدن به ژل است. البته این عوارض بیشتر درمورد ژلهای غیراستاندارد دیده میشود.
محل بوتاکس را فشار ندهید
بعد از ورود ژل به صورت معمولا توصیه میشود فرد ناحیه سوراخ شده را ماساژ دهد تا ژل بهتر پخش شود و فرم بهتری بگیرد، بنابراین نگرانی درمورد جابهجایی ژلهای امروزی وجود ندارد. اما درمورد بوتاکس بهتر است در روزهای اول محل ورود فشار داده نشود.
در مورد تزریق چربی خیلی مهم است که روی آن ناحیه فشار وارد نشود، چون سلولها باید پیوند زده شوند و اگر فشار زیادی به آنها وارد شود خونرسانیشان مختل میشود، در نتیجه خیلی مهم است که شخص سرش را صاف روی بالش بگذارد و یک هفته تا ۱۰ روز روی پهلو نخوابد و روی صورتش فشار نیاورد، اما در مورد ژل و بوتاکس نیاز به چنین کاری نیست.
فلج میکند یا بالا میکشد؟!
ابرو را میتوان با استفاده از بوتاکس بالا کشید. در واقع بالا رفتن یا نرفتن ابرو به انتخاب بیمار بستگی دارد. اگر پزشک درک درستی از بوتاکس داشته باشد، میتواند با نگاه به پیشانی و حرکات آن میزان بالارفتن ابرو را تشخیص دهد. حال ممکن است بپرسید بوتاکس که خاصیت فلجکنندگی دارد چگونه میتواند ابروها را بالا ببرد؟ در جواب باید گفت پزشک فقط نقاط خاصی از پیشانی را تزریق میکند، زیرا اگر کل پیشانی عمل شود ابرو پایین میافتد.
زمانی که وسط پیشانی تزریق میشود با فلج شدن عضلات آن بخش، عضلات ناحیه هشت ابرو قدرتشان زیاد میشود و ابرو را بالا میکشد، بنابراین برای بالا کشیدن ابرو نباید قسمت هشت ابرو را تزریق کرد. اگر به کسانی که بعد از تزریق بوتاکس ابروهایشان بالا میرود با دقت بیشتری نگاه کنیم، میبینیم که چروکهای آن قسمت باقی ماندهاند یعنی عضلات در آنجا فلج نشدهاند. برای جلوگیری از بالارفتن ابروها نیز باید به قسمت بالایی ابرو بوتاکس زده شود.
منبع: برترینها
در انتها امیدواریم که از مطلب «۳ روش تزریق به صورت» خوشتان آمده باشد و نکات خوبی را از آن آموخته باشید. برای مشاهدهی سایر مطالب میتوانید به سامانه جامع سلامت و بهداشت هوران مراجعه کنید.
۶ , شهریور ۱۳۹۹